Inmiddels 2 maanden - Reisverslag uit Saint-Denis, Réunion van Sandra Valkenburg - WaarBenJij.nu Inmiddels 2 maanden - Reisverslag uit Saint-Denis, Réunion van Sandra Valkenburg - WaarBenJij.nu

Inmiddels 2 maanden

Door: sandravalkenburg

Blijf op de hoogte en volg Sandra

14 Juni 2012 | Réunion, Saint-Denis

Hoi allemaal,

De frequentie van de reisverslagen is radicaal afgenomen, realiseer ik me. Ik ben inmiddels iets meer dan 2 maanden hier.

Even de nieuwtjes op een rijtje:
auto gekocht
ander appartement met uitzicht op bergen en oceaan
een aantal wandelingen in de bergen gemaakt
salsa, salsa, en nog wat meer salsa
presidentsverkiezingen zijn geweest, nu komt nog de 2de ronde van de législatives

Met autorijden is het wel grappig. Voorbij zijn de dagen dat ik rijden zelf best spannend vond. Nu ben ik degene die inwendig zit te tieren als ik achter iemand zit die niet zo snel de bochten door durft of bij elk klein hobbeltje enorm afremt!

Alles gaat hier verder op een wat lager tempo, zelfs autorijden. Op de 'snelweg' mag je 110, maar dan is 90 toch ook goed. En als er een radar aankomt waarbij de maximumsnelheid 70 is, gaan de mensen voor de zekerheid maar 60 rijden. Je weet maar nooit....

Ik heb de eerste snelheidsboete van mijn leven te pakken gehad, de eerste keer dat ik hier in de auto stapte. Mag je op de meeste plaatsen 110 op de grotere wegen, maar dat stukje dan net 90. Later vroeg ik me af hoe ik het radarbord heb kunnen missen, want ze zijn echt heel vriendelijk en zetten hele grote borden neer als waarschuwing. Misschien vond ik het rijden op dat moment toch nog even spannend....

Ook wat lokale cultuur gesnoven:
Naar festival Tempo in St Leu geweest. Hier waren verschillende optredens: acrobatiek, dans, ook naar een cabaretier geweest. De helft van de tijd lachte ik als de anderen ook lachten, de andere helft was ik nog erg geconcentreerd aan het luisteren toen de rest al dubbel lag. Er is dus nog verbetering in mijn begrip van het Frans en de cultuur mogelijk!

Ben ook naar een muziekfestival geweest, Sakifo, ook internationaal bekend schijnt. Hier heeft Ayo opgetreden, een zangeres bekend in Duitsland. Ook heb ik een optreden gezien van Daniel Waro, de nationale held van de maloya (muzieksoort hier). Het was echt leuk om te zien dat de hele bevolking mee kon zingen, en helemaal uit z'n dak ging (het zal de lokale Andre Hazes wel zijn denk ik).

Ik heb hier weer salsales genomen en dat helpt om mensen te leren kennen. En een auto helpt daar ook goed bij, dus ik ga 3-4 keer per week naar verschillende locaties, en sta de hele avond op de dansvloer. Heerlijk.

Verder was (bijna) het hele eiland door het dolle heen toen Hollande de presidentsverkiezingen had gewonnen. Aangezien ze hier afhankelijk (gemaakt) zijn van subsidies, is een linkse president altijd welkom. 76% heeft op Hollande gestemd. Er waren overal feestjes met veel boegeroep naar Sarkozy en veel gedans voor Hollande.

En afgelopen zondag mijn angsten overwonnen met een parcours d'escalade bij een grote waterval. Die heet de Cascade de Niagara; ok, qua grootte is het net niet helemaal vergelijkbaar met die in Canada, maar toch erg spannend om te klimmen. Ik heb weer allerlei woorden bijgeleerd wat betreft het klimmateriaal, termen die ik in het Nederlands niet eens ken. Ik vond het hier en daar best eng, maar ben erg blij dat ik het gedaan heb.

Met al dat wandelen, dansen, festivals en afspreken met mensen heb ik erg weinig tijd om te werken, dat is het enige nadeel. Maar verder sla ik me er goed doorheen.

Veel EK-plezier.

• 14 Juni 2012 - 09:15

Antoinette:

Hi Sandra, klinkt goed allemaal! Ik ben net twee weken in Cuba geweest, dus kan me de atmosfeer bij jou een beetje voorstellen. Geniet van je bijzondere ervaringen, groetjes, Antoinette

• 15 Juni 2012 - 18:43

Marielle:

Hey Sandra, Wat doe je lekker veel leuke dingen daar. Je stort je helemaal in het lokale leven. Klinkt goed. Leuke foto's ook, mooi weer zo te zien.... Hier zijn de tassen gepakt en de auto volgeladen voor 2 weken oostenrijk. Ook een heel avontuur voor ons met de tweeling :-).
    Fijn dat de auto zo goed beavlt en dat je er lekker 'Frans' mee aan het rijden bent. Geniet ervan....

• 16 Juni 2012 - 07:11

Arnaud En Barbara:

Moi om je te lezen ! Inmiddels denken wij Thomas naar de europese school te senden, want de school zal bijna zeker Poolse en Frans opleiding aanbieden. Maar het probleem is, wat zal de hodft taal zijn : nederlands of engels ? Één moeilijk vraag voor ons...

• 19 Juni 2012 - 22:52

Pim:

Je hebt het echt naar de zin. Op praktisch alle fotos sta je met een stralende lach. Trouwens, al die hoofddeksels : helm, doekje (zak-/of theedoek)...ut staat je prima. Nu nog een koksmuts en je bent de perfecte vrouw. En ach dat werken is maar bijzaak. Waarom ga je geen stroopwafels (nederlands topprodukt) maken en verkopen ?!?!?! Mooi, met de salsa kan je mij straks weer eea leren. Nog heel veel plezier, maarruh....niet zo lang meer wachten met berichten hier schrijven hoor....grrrrrrrrrrrrr

• 21 Juni 2012 - 14:26

Cris:

He San,

Mooie avonturen allemaal! Klinkt wel als een gezellig eiland. Jammer dat het werk nog niet meezit, is er niemand geïnteresseerd in een cursus Nederlands misschien? We blijven je volgen, veel plezier en rij rustig (...). Da's goedkoper.

Liefs, Cris

• 03 Juli 2012 - 10:53

Anneke Koning:

Prachtige foto's, Sandra, en wat een mooie plek. Zo te lezen heb je het echt naar je zin; je klinkt enthousiast! Groetjes, Anneke